ACNES

Zorgverleners

De zorgverleners die u met/bij ACNES kunnen helpen

Het kan soms net een doolhof lijken voordat u erachter komt bij wie u moet zijn met uw klacht. Hier geven wij een opsomming van de zorgverleners en wat zij voor u kunnen betekenen m.b.t. ACNES


ACNES zorgverleners op de kaart

Zorginstanties die bij ons bekend zijn betreffende de ACNES diagnostiek. Ziet u uw zorginstantie er niet tussen staan, neem dan even contact met ons op.

Wat kan de huisarts voor u betekenen?

Wanneer er bij u klachten optreden in de buikstreek, gaat u langs bij uw huisarts…..

Wanneer er bij u klachten optreden in de buikstreek, gaat u langs bij uw huisarts. De huisarts neemt uw klachten zorgvuldig door en vraagt waar nodig door zodat de huisarts een totaal beeld krijgt van uw klachten. Wanneer de huisarts bekend is met het buikwandpijn syndroom ACNES, en ACNES vermoedt, zal de huisarts u vragen op de onderzoekstafel te gaan liggen. Vervolgens zal de huisarts bijvoorbeeld met een wattenstaafje onderzoeken of ACNES inderdaad aannemelijk is.

Daarnaast kan uw huisarts u doorverwijzen naar de voor u passende zorgverlener bijvoorbeeld een pijnspecialist. Huisartsen die bekend zijn met de aandoening ACNES kunnen u ook behandelen met injecties. Veelal kost dit de patiënt minder inspanning en ervaren de patiënten dit als prettig omdat zij al een band hebben opgebouwd.

Wanneer aan ACNES wordt gedacht door uw huisarts of een andere zorgverlener kan het nog wel betekenen dat u onderzocht wordt op andere aandoeningen zodat de huisarts/zorgverlener al het andere kan uitsluiten. Dit kan bijvoorbeeld, bij verdenking van ACNES waarbij blindedarmontsteking ook een mogelijkheid is, inhouden dat uw bloedwaardes gecontroleerd worden en er eventueel een echo wordt gemaakt.

De huisarts kan de diagnose ACNES bij u stellen door een simpele test met een wattenstaafje. Mocht uw huisarts niets van ACNES, het buikwandpijnsyndroom, afweten laat het ons dan weten dan kunnen wij deze huisarts benaderen en informeren.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

De fysiotherapeut kan samen met u kijken of een fysiotherapeutische behandeling zinvol kan zijn bij uw traject van ACNES….

De fysiotherapeut / fasciatherapeut kan in een uitgebreide intake een specifiek ACNES onderzoek bij u uitvoeren. Indien van toepassing zijn er behandelopties die in elk stadium van ACNES toegepast kunnen worden, ook na operaties die niet succesvol waren.

Zo kan de fysiotherapeut bijvoorbeeld met u oefeningen doen die uw rugspieren versterken, waardoor uw buik wordt ontlast. Zo kunnen ook uw ACNES klachten mogelijk worden verlicht. Ook hebben sommige patiënten baat bij medical taping.

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat een conservatieve benadering middels fysiotherapie in combinatie met bindweefsel therapie kan helpen. Tevens zijn er aanwijzingen dat buikspieroefeningen in een disfunctionele uitgangshouding een belangrijke factor zijn in het ontstaan van ACNES.

De behandeling van buikwandpijn vergt een nieuwe blik op de situatie. Het vraagt de therapeut niet om te denken vanuit het bestrijden van symptomen, maar om te kijken vanuit het perspectief van het ontstaan, en voortbestaan, van de klachten, en door samen met de cliënt het biopsychosociale geheel in kaart te brengen om vervolgens op maat met succes te kunnen behandelen.

Roel Schenk zie https://www.roelschenk.nl/category/buikwandpijn/ 

Wat kan de pijnspecialist voor u betekenen?

U wordt doorverwezen door uw huisarts naar een pijnspecialist….

U wordt doorverwezen door uw huisarts naar een pijnspecialist. Aldaar zal de pijnspecialist een vraaggesprek met u voeren, zodat een goed beeld van uw klachten wordt verkregen. De volgende stap is dat de pijnspecialist u gaat onderzoeken op de behandeltafel. Er zal gevoeld worden op uw buik zodat de pijnspecialist een beeld krijgt bij de gevoelige pijnplekken.

Pijnspecialisten kunnen u behandelen voor ACNES door het geven van injecties en aanvullend kan er gekeken worden naar andere medicamenten die u van de pijn af zouden kunnen helpen.

De pijnspecialist kan ook samen met u kijken of u in aanmerking komt voor PRF of TENS behandeling. De pijnspecialist brengt uw klachten zo goed en helder mogelijk in beeld zodat u de best mogelijke en passende behandeling kan krijgen. 

 

Zie de de adressen van zorgverleners voor een pijnpoli bij u in de buurt

Wat kan de psycholoog voor u betekenen?

De psycholoog kan u helpen om te gaan met de pijn die u ervaart als ACNES-patiënt….

De psycholoog kan zinvol zijn wanneer u nare ervaringen heeft opgedaan tijdens uw zoektocht naar een diagnose. Vaak is het een lange weg geweest en heeft u diverse onjuiste mogelijke diagnoses te horen gekregen van de verschillende specialisten die u heeft gesproken. Door onmacht bij uw onverklaarbare en onbegrepen pijn en onbegrip uit uw omgeving, zou u baat kunnen hebben bij een gesprek met een psycholoog.

Wat kan de chirurg voor u betekenen?

De chirurg kan u aan ACNES opereren

Het kan voorkomen dat u in het begin van uw diagnose ACNES gezien wordt door een chirurg. Er zijn chirurgen die zelf het voortraject opstarten en u begeleiden en bijvoorbeeld starten met injecties. Voordat er wordt overwogen om u te opereren kan de chirurg u ook eerst doorverwijzen naar een pijnspecialist of bijvoorbeeld een fysiotherapeut in afwachting of deze behandelingen aanslaat. 

Wanneer de chirurg heeft besloten dat u in aanmerking komt voor een operatie dan kan dit een voorste neurectomie zijn maar kan ook een achterste neurectomie zijn. De chirurg zal u dan opereren en de beknelde zenuw verwijderen.

In een aantal ziekenhuizen is een chirurg aanwezig met ACNES expertise.

Zie de de adressen van zorgverleners voor een ziekenhuis bij u in de buurt.

Interview met chirurg Jeroen Heemskerk

ACNES is één van de moeilijkste en meest uitdagende ziektebeelden van ons vak. Het is niet te zien met het blote oog en niet aan te tonen met bloedtests, een scan of een röntgenfoto. Dat maakt het ongrijpbaar, soms onbegrijpelijk en regelmatig ook frustrerend voor patiënten, betrokkenen en behandelaars…..

Interview met chirurg Marc van Tilburg

Wat ik vooral moet doen is goed luisteren naar het verhaal van de patiënt. Dan komt daarbij ook dat je vaak met de patiënt moet erkennen dat de weg naar de chirurg toe erg lang heeft geduurd. Alleen dat doet vaak al goed, het simpele feit dat je bevestigt dat de patiënt niet gek is......


Helaas kunnen we i.v.m. de uitzendrechten het filmpje niet tonenZelf inschatten of u ACNES heeft?


Door een vragenlijst in te vullen kunt u een indicatie krijgen of u misschien aan ACNES lijdt.